تصميم و علاقه شما به حفظ قرآن و احاديث بسى مايه خوشبختى و سعادت است و هميشه از خدا بخواهيد كه شما را در اين راه پايدار و موفق بدارد و براى توفيق در اين امر به نكات زير توجه كنيد :
1- داشتن انگيزه عالى و خالصانه: سعى كنيد براى جلب رضاى خدا و تقرّب به ذات اقدس الهى به حفظ قرآن و احاديث مشغول شويد زيرا نيت پاك و خالصانهتان باعث خواهد شد خداوند به شما لطف و كمك بيشترى كند و در اين امر موفقتر شويد .
2- قبل از حفظ قرآن لازم است روخوانى قرآن و احاديث را كاملاً يادگرفته باشيد و اگر تسلط كافى بر خواندن كلمات و جملات عربى نداشته باشيد در حفظ و به ياد سپارى آن دچار مشكل خواهيد شد .
3- تنظيم يك برنامه براى تمام فعاليتهاى شبانهروزى خويش: براى كارهاى تحصيلى و روزمره خود برنامهاى تنظيم كرده و زمان مشخص و معينى را به حفظ قرآن اختصاص دهيد و در آن ساعات ثابت به مطالعه و حفظ قرآن بپردازيد .
4- بهترين زمان حفظ قرآن : شب پيش از خوابيدن، صبح هنگام بيدارى بهترين وقتها براى مطالعه و حفظ مطالب است .
5- استفاده كردن از يك نوع قرآن : بدين منظور از بهترين نسخهها و رسمالخطهاى قرآن مثلاً خط عثمان طه استفاده كنيد و به همراه خود يك قرآن جيبى از همان خط براى مرور در اوقات فراغت داشته باشيد .
6- توجه به معانى و مفاهيم الفاظ و مقدار مختصرى از تفسير و شأن نزول آيات: تا زمانى كه معنى و مفهوم آيات و احاديث نفهميده باشيد نخواهيد توانست الفاظ و كلمات عربى نامفهوم كه ارتباط آنها را نيز نمىدانيد چيست به خوبى حفظ كنيد .
7- شروع كردن از سوره و احاديث كوتاه: سعى نكنيد آيات زيادى را در يك جلسه حفظ كنيد مثلاً سعى نكنيد در يك جلسه دو ساعته مطالب زيادى را به خاطر بسپاريد. زيرا كوشش زيادى براى يادگرفتن و حفظ مطالب بسيار و تنها در يك بار، بىفائده است .
8- مكان حفظ: در مكانى كه مشغول حفظ كردن هستيد از عواملى كه موجب حواسپرتى مىشود (مثل سروصدا، سرما و گرماى زياد، نور كم يا بسيار زياد و هر چه كه حواس را پراكنده كند اجتناب شود .
9- تمركز فكر و حواس: هر گونه ورزيدگى حافظه و تقويت آن بايد بوسيله ورزيدگى در تمركز فكر آغاز شود هر چه بيشتر تمركز فكر و حواس داشته باشيد، مطالب، جملات و آيات و روايات سريعتر و عميقتر در ذهن شما نقش خواهد بست .
10- تكرار و تمرين: آنچه را حفظ مىكنيد در فرصتهاى مناسب مرور و تكرار كنيد تا بهتر در ذهن بماند. آياتى را كه ديروز به حفظ آن پرداختيد امروز مرور و تكرار كرده و آيه يا آيات جديدى را حفظ كنيد. و فردا نيز آيات ديروز و امروز را تكرار كرده و همينطور .
11- نوشتن: آياتى را كه مىخواهيم حفظ كنيد سه بار بنويسيد .
12- علاوه بر مطالعه، نوشتن، هر آيهاى را با نوار ترتيل (سه بار تكرار آقاى پرهيزگار) گوش دهيد تا هم از حافظه ديدارى و هم از حافظه شنيدارى خود استفاده كرده و سريعتر و عميقتر حفظ كنيد .
13- رعايت كردن امورى كه حافظه را تقويت مىكند مانند: مسواك زدن، استعمال بوى خوش، داشتن وضو، نگاه به خط قرآن، استنشاق، پرهيز از گناه، عمل به مستحبات، خوردن كشمش و پسته و پرهيز از امورى كه حافظه را كم مىكند مانند دروغ گفتن، گوش دادن به موسيقى، عصبانيت، غرور، لجاجت .
14- براى آگاهى بيشتر به كتابهاى زير مراجعه كنيد :
1- 57 درس براى تقويت حافظه، عبدالكريم قريب، انتشارات نشر اختران .
2- همه چيز درباره حافظه شما، كِنْت هيگبى، ترجمه محمد جعفريان، انتشارات دفتر تحقيقات و انتشارات بدر .
3- روش حفظ قرآن، حسين حقجو .
4-روش حفظ قرآن، سيدمجتبى حسينى .
منبع:سایت نهاد